czwartek, 2 kwietnia 2015


FASZEROWANE PIECZARKI



Jak to zwykle u Nas bywa- miałam dzisiaj robić na obiad zupełnie coś innego niż mi wyszło ;)..
Iga koniecznie chciała mięsko, ale, że miałam cały worek pieczarek to zrobiłam pieczarki faszerowane- zwłaszcza, że w lodówce było jeszcze parę rzeczy , które mogłam wykorzystać do obiadu ( czyt. delikatne czyszczenie lodówki ;)



SKŁADNIKI:
  • 20  średnich pieczarek
  • 5 grubszych plasterków szynki
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • żółty ser
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • zielona cebulka
Pieczarki oczyścimy ze skórki, odetniemy nóżki ( można również delikatnie wyciąć wnętrze grzybka- ja dzisiaj nie miałam czasu). Nóżki, cebulę, czosnek, pomidorki i szynkę drobno pokroić. Na oleju podsmażyć czosnek z cebulą. Po chwili dodać pieczarki i pomidory. Chwilkę razem smażyć, przyprawić. Farszem napełniać pieczarki,na górę położyć ser i  ułożyć na lekko wysmarowanej blasze i zapiekać ok. 20 min w 180 st.
Oczywiście podawać można z czym kto chce- ja ( a w zasadzie Iga) wymyśliłam, że może tym razem ryż ;). A że by nie był tak jałowy to jeszcze trochę posypałam smażoną cebulką ;)







SMACZNEGO!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz