TARTA CHŁOPSKA
TARTA Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ
TARTA Z BROKUŁEM I ORZECHAMI
Chyba
każdy kto tu zagląda, czy też mnie zna, wie jaką miłością pałam do
wszelkiego rodzaju tart, zapiekanek czy pizz... Cóż więc mi pozostało
jak tylko jakąś zrobić.
Weekend
był dość leniwy, bo i pogoda okropna i ja od dłuższego czasu zmagam się z
katarem, więc postanowiłam nie siedzieć cały dzień w kuchni tylko z
wolna sobie robić tartę. Tym razem nie poszłam jednak na łatwiznę i
zrobiłam na kruchym cieście ;)
Powiem
Wam, że im bardziej myślałam nad dodatkami tym bardziej nie wiedziałam
co wymyślić- okazało się bowiem, że od przybytku jednak głowa może
rozboleć.
Wiadomo- każdy chce gotować i jeść zdrowo..., ale czasami po prostu nie idzie.
Dlatego też opowiem, od moim zdaniem najlepszej jaka mi się udała, czyli od chłopskiej.
SKŁADNIKI:
1. Kruche ciasto:
- 50 dag mąki
- 30 dag masła ( lekko zmiękczony)
- 2 łyżeczki soli
- odrobina cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki zimnego mleka
- 4 duże cebule
- wędzona słonina
- chudy boczek
- tymianek
- sól
- cukier
- jajka
2.1: cebule pokroić w piórka. Słoninę na małą kosteczkę, a boczek w paseczki. Podsmażyć, oprószyć solą, cukrem i odrobiną tymianku. Odstawić na bok, przestudzić. Wyłożyć na podpieczony spód. Na górę wbić jajka i zapiekać jeszcze ok 15 min. w 180 st. Możemy krócej, jeżeli chcemy, żeby żółtko nie było ścięte.
Mówię Wam z ręką na sercu- podbiła moje serce!! Iga zrezygnowała nawet z mięska na rzecz tej tarty :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tartę
z gruszką i gorgonzolą robiłam już w zeszłym roku na swoje urodziny. Z
tym, że wtedy robiłam ją na cieście francuskim i była to tylko gruszka i
gorgonzola. Tym razem stwierdziłam, że mogłabym zmiksować ser z gruszką
i byłaby podstawa tej tarty. Powiem szczerze- wyglądało niezbyt
ciekawie, ale nadrabiało smakiem- oczywiście dla tych co lubią takie
smaki ;)
SKŁADNIKI:
- 4 dojrzałe gruszki
- 1 opakowanie gorgonzoli
- orzechy włoskie
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ostatnia
tarta wcale nie jest u mnie ostatnią . Zrobiona na szybko, z warzywek
jakie miałam w domu. Jedynie co bym zmieniła to orzechy..Przy tak
delikatnych warzywach wydawały mi się zbyt gorzkie. Dałabym następnym
razem pekanowe albo brazylijskie.
- brokuł
- orzechy włoskie
- cebulka dymka
- ser żółty ( miałam ementaler)
- śmietanka 10%
- jajka
- sól
- pieprz
SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz