czwartek, 28 kwietnia 2016





TARTA CHŁOPSKA
TARTA Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ
TARTA Z BROKUŁEM I ORZECHAMI

 

Chyba każdy kto tu zagląda, czy też mnie zna, wie jaką miłością pałam do wszelkiego rodzaju tart, zapiekanek czy pizz... Cóż więc mi pozostało jak tylko jakąś zrobić.
Weekend był dość leniwy, bo i pogoda okropna i ja od dłuższego czasu zmagam się z katarem, więc postanowiłam nie siedzieć cały dzień w kuchni tylko z wolna sobie robić tartę. Tym razem nie poszłam jednak na łatwiznę i zrobiłam na kruchym cieście ;)
Powiem Wam, że im bardziej myślałam nad dodatkami tym bardziej nie wiedziałam co wymyślić- okazało się bowiem, że od przybytku jednak głowa może rozboleć.
Wiadomo- każdy chce gotować i jeść zdrowo..., ale czasami po prostu nie idzie. 
Dlatego też opowiem, od moim zdaniem najlepszej jaka mi się udała, czyli od chłopskiej.



SKŁADNIKI:
                 1. Kruche ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 30 dag masła ( lekko zmiękczony)
  • 2 łyżeczki soli
  • odrobina cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zimnego mleka
                 2. Farsz:
  • 4 duże cebule
  • wędzona słonina
  • chudy boczek
  • tymianek 
  • sól
  • cukier
  • jajka
1.1: z podanych składników wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wysmarować tłuszczem formę i wyłożyć ciastem. Podpiec ok. 10 min w 200 st.

2.1: cebule pokroić w piórka. Słoninę na małą kosteczkę, a boczek w paseczki. Podsmażyć, oprószyć solą, cukrem i odrobiną tymianku. Odstawić na bok, przestudzić. Wyłożyć na podpieczony spód. Na górę wbić jajka i zapiekać jeszcze ok 15 min. w 180 st. Możemy krócej, jeżeli chcemy, żeby żółtko nie było ścięte.

Mówię Wam z ręką na sercu- podbiła moje serce!! Iga zrezygnowała nawet z mięska na rzecz tej tarty :)




-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Tartę z gruszką i gorgonzolą robiłam już w zeszłym roku na swoje urodziny. Z tym, że wtedy robiłam ją na cieście francuskim i była to tylko gruszka i gorgonzola. Tym razem stwierdziłam, że mogłabym zmiksować ser z gruszką i byłaby podstawa tej tarty. Powiem szczerze- wyglądało niezbyt ciekawie, ale nadrabiało smakiem- oczywiście dla tych co lubią takie smaki ;)



SKŁADNIKI:
  • 4 dojrzałe gruszki
  • 1 opakowanie gorgonzoli 
  • orzechy włoskie
Gruszki i ser pokroić na małe kawałki a później zmiksować, bądź rozgnieść widelcem. Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć w formie, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 15 min. Delikatnie wystudzić, masę serowo- gruszkową rozprowadzić na kruchym spodzie. Na wierzch ułożyć plasterki gruszki, kawałki sera i orzechów.. Zapiekać w piekarniku ok 20 min. w 180 st.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ostatnia tarta wcale nie jest u mnie ostatnią . Zrobiona na szybko, z warzywek jakie miałam w domu. Jedynie co bym zmieniła to orzechy..Przy tak delikatnych warzywach wydawały mi się zbyt gorzkie. Dałabym następnym razem pekanowe albo brazylijskie.


SKŁADNIKI:
  • brokuł
  • orzechy włoskie
  • cebulka dymka
  • ser żółty ( miałam ementaler)
  • śmietanka 10%
  • jajka
  • sól
  • pieprz
Brokuła ugotować na półtwardo.  Podzielić na małe różyczki, ułożyć na podpieczonym spodzie. Dodać pokrojoną cebulkę i orzechy. W miseczce wymieszać śmietankę, jajka oraz ser. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na ok 20 min.



                                                                        
                                                                           SMACZNEGO !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz