czwartek, 3 grudnia 2015



TARTA Z PORA I SZYNKI

HEKELE

MAKARON Z SOSEM PAPRYKOWYM

SAŁATKA Z BURACZKÓW

CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE


Tak jak obiecałam- będę nadrabiała zaległości i w miarę możliwości robiła wpisy codziennie.
I chociaż tym razem mi się to nie udało, bo są to wpisy z dwóch dni to myślę, że teraz pójdzie z górki. 
Tak więc we wtorek na obiad zrobiłam makaron z kurczakiem i sosem paprykowym ( tylko dlatego, że miałam już napoczętą) i sałatkę z buraczka z orzechami. A jako dodatek do chlebka na śniadanko pyszną sałatkę- hekele.

Natomiast wczoraj wyszła Nam tarta z porami i szynką i parówka w cieście francuskim, którą Iga CAŁKOWICIE SAMA zrobiła :). A że do świąt coraz bliżej to dzisiaj od rana robimy świąteczne ciasteczka, które jutro będziemy dekorować :)



SKŁADNIKI:
  • ciasto francuskie
  • 1 por
  • 15 dag chudej szynki
  • 2 jajka
  • duży kubeczek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty
  • gałka muszkatołowa
  • masło
Por i szynkę pokroić  w paseczki, podsmaży na maśle. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę. W miseczce wymieszać jajka, jogurt i starty żółty ser. Dodać pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Na ciasto wyłożyć pory z szynką, wszystko zalać masą jogurtowo- jajeczną. Dokładnie rozsmarować. Wierzch posypać startym serem. Piec ok 25 min w 200 st ( najlepiej patrzeć jak się zachowuje i podpieka ser na górze).



 


Ciasta zawsze trochę zostanie, a że Igusia miała ochotę na parówkę to zaproponowałam jej, ze może sobie zrobić parówkę w cieście- coś jak hot dog.
Pomysł oczywiście spodobał się bardzo! I Iga postanowiła, że zrobi to całkiem sama :)








A ja sobie zrobiłam na obiadokolację szybką sałatkę z pieczonych buraczków- wyszła świetna i myślę, że smakowałaby świetnie i jako dodatek do mięsa i jako samotny posiłek.



SKAŁDNIKI:
  • 4 małe upieczone w folii buraczki
  • orzechy włoskie
  • miód
  • ocet balsamiczny ( ja nie miałam i dałam sok z cytryny)
  • sól
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • pieprz 
Buraczki pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać oliwę, miód i ocet ( sok) z tymiankiem, solą i pieprzem. Polać sosem buraczki, posypać orzechami włoskimi. Można jeść :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie wiem czy gdzieś indziej w Polsce jest coś takiego jak HEKELE.
Odkąd pamiętam zawsze gościł  u Nas na stole przed świętami, w czasie postu i w dni w których mięs i szynek się nie je.
Powiem szczerze, że serce mojego męża podbiłam między innymi tym ;)


SKŁADNIKI:
  • matiasy w oleju
  • marchewka
  • jajka
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • majonez
  • musztarda
  • pieprz
Marchewkę obrać i ugotować. Jajka ugotować na twardo. Matiasy i cebulę pokroić  w drobną kosteczkę. Zetrzeć marchewkę, jajka i ogórka. Dodać majonez, musztardę i pieprz.

Powiem tyle- Iga  nigdy nie jadła matiasa, a dałam jej skosztować i była zachwycona. nie mówiąc już o tym, ze miskę z hekele musiałam jej dosłownie wyrywać z ręki ;)












------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wielokrotnie już pisałam, że Iga kocha makaron- zwłaszcza, jeżeli jest z sosem ;).
I chociaż nie do końca przepada za papryką to w obiedzie jaki jej zaserwowałam przedwczoraj nie przeszkadzała jej w ogóle :)
Zresztą- na zdjęciach poniżej sami możecie zobaczyć :)
 


SKŁADNIKI:
  • makaron
  • 1 pierś z kurczaka
  • pół papryki
  • 1 mała cebula
  • pół papryki
  • papryka słodka w proszku
  • kwaśna śmietana 12 %
  • sól
  • pieprz
  • olej
Pierś i paprykę pokroić w drobna kosteczkę.  Cebulę w piórka. Wszystko podsmażyć na łyżce oleju. Dodać sól, pieprz, słodką paprykę. Podlać pół szklanki wody, chwilę dusić. Dodać śmietankę. Dokładnie wymieszać.





A już jutro pokażemy jak robiłyśmy ciasteczka świąteczne :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz