niedziela, 6 grudnia 2015



CIASTECZKA KRUCHE

KOTLET Z KALAFIORA Z PŁATKAMI OWSIANYMI


Jak pewnie każdy zauważył- dzisiaj 6 grudzień, czyli Mikołajki :)
Do Nas też przyszedł, ale zanim to zrobił, mieliśmy mnóstwo pracy. W zasadzie zaczęło się już od piątku, bo My uwielbiamy zdobić ciasteczka. Nie musimy robić dziesięciu rodzajów tylko po to, żeby były, ale robimy 1 rodzaj ( w kilku wersjach), które potem zdobimy.
Tak więc małą część zrobiliśmy w piątek, wczoraj sporo czasu robiłyśmy pierogi na imprezę i dodatkowo Iga ciasteczka no i w końcu dzisiaj- po 5 godzinach skończyłyśmy.
Powiem, że jestem dumna- raz, że Iga pięknie i cierpliwie wszystko zdobiła a dwa, że obie dałyśmy radę ;)


SKŁADNIKI:
  • 20 dag masła
  • 3 ugotowane żółtka
  • pół proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
Wszystkie składniki zagnieść i piec ok 10 min w 200 st.  Najprostsze na świecie ciasteczka ;)
















Mniej więcej tak wyglądał pierwszy dzień- zrobiłyśmy duużo ciasteczek :)
A na drugi dzień zaczęłyśmy ozdabiać i robić pierożki na wieczorną imprezę charytatywną :)








 Co do pierogów to muszę się pochwalić, że naprawdę wyszły pyszne!! A to mój przepis na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka soli
  • pół szklanki ciepłej wody
 Wiadomo- wszystkie składniki trzeba zagnieść- filozofii nie ma ;)..
Kiedy już z Igą trochę ulepiłyśmy to mała stwierdziła, że pójdzie robić ciasteczka, więc robiła.




 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


A na obiad jak już wiecie mieliśmy kotlety z kalafiora.. 
Przepis oczywiście przez przypadek, pod wpływem chwili i produktów jakie mi zostały z czegoś ;)
Odkąd pamiętam zawsze jak babcia robiła ciasteczka to jajka w całości gotowała a z białek robiła pastę jajeczną. My mieliśmy niedawno hekele i stwierdziłam, że to by było za dużo jak na kilka dni to postanowiłam zrobić kotleciki z kalafiorem ( bo tez już nieborak "smutniał" w koszyku).


SKŁADNIKI:
  • 1 mały kalafiorek
  • 5 gotowanych białek
  • 1 cebula
  • płatki owsiane
  • otręby pszenicy
  • jajko surowe
  • pieprz
  • sól
  • olej
  • bułka tarta
Kalafior ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać starte na tarce białka jajek, płatki owsiane, drobno posiekaną cebulę, otręby i jajko. Przyprawić. Obtaczać w bułce tartej i smażyć.
Niby proste, niby nieskomplikowane, ale jednak...mają w sobie coś co nie pozwala Wam się od nich oderwać...Iga zjadła dzisiaj 2!!



SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz