poniedziałek, 18 lipca 2016



SAŁATKA Z RUKOLI Z GRILOWANYMI

WARZYWAMI I KAWAŁKAMI TUŃCZYKA 

W CZARNYM SEZAMIE


W weekend mieliśmy gości, więc w kuchni w ogóle nie siedziałam. 
Jedynie co to na szybko zrobiłam sushi, bo kochają je wszyscy i nigdy się nie nudzi.
Oczywiście jak to zwykle u Nas bywa- ryby kupiłam trochę więcej niż mogłabym użyć, została mi również rukola z poprzednich sałatek oraz papryki, które tez znalazły się w sushi.
W takim wypadku najlepiej od razu "pozbyć" się wszystkiego w jednym daniu.
Najlepiej zrobić sałatkę. Najlepiej taką, gdzie wszystko widać i można się delektować wszystkimi składnikami pojedynczo, bądź zmieszać wszystko i po prostu się zajadać.
Ja tym razem postanowiłam podać składnik osobno, tak by rybę można było posmakować samej. 
Tym bardziej, że zrobiłam ja inaczej niż do tej pory, bo panierowaną w czarnym sezamie.
Dlaczego czarny sezam akurat??
A bo stwierdziłam, że skoro pasuje do sushi ( które przecież jest z rybą ;) to do samej ryby tez musi pasować. Powiem Wam- jest pyszne. Koniecznie musicie spróbować.




SKŁADNIKI:
  • kawałek tuńczyka
  • kawałek łososia
  • rukola
  • 0,5 papryki żółtej
  • 0,5 papryki  czerwonej
  • 4  marchewki
  • 0,5 cukinii
  • czarny sezam
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • oliwa z oliwy
  • ocet balsamiczny

Papryki pokroić na mniejsze kawałki, marchewki w słupki, cukinie w półplasterki. Rybę pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać łyżkę oleju z solą i pieprzem, dodać do tego kawałki ryb i dobrze wymieszać. Potem obtaczać w sezamie ( kilka kawałków zostawić bez sezamu) i razem z warzywami układać na grillu. Na talerzu ułożyć rukolę, obok tego grilowane warzywa a na górę kawałki ryb.
Wszystko polać sosem zrobionym z oliwy, octu soli i pieprzu.

Niby nic, niby z czegoś co zostało a jednak sama jestem zachwycona z tego co powstało.
Gorąco polecam !!!


Jutro niestety sałatki nie będzie- mąż kupił piękną wołowinę, więc na kuchence mi właśnie pyrka gulasz :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz