środa, 13 lipca 2016



MAKARON Z WOŁOWINĄ I PIECZARKAMI

SAŁATKA Z GRUSZKĄ

 SAŁATKA CEZAR



Wakacje w pełni. Iga na miejskich koloniach, więc w zasadzie czasu mam jakby więcej.
Tyle tylko, że pogoda taka nijaka, że gotować się nie chce.. nie mam jakoś weny..
Ostatnio po prostu przeglądam co gdzie mi zalega i z tego próbuje coś wyczarować.
I już któryś raz okazuje się, że nie mając planu i pełnej lodówki wychodzą takie dania, na jakie byśmy nie wpadli. 
Makaron ma każdy, jakieś resztki warzyw też. Do sosu to możemy użyć w zasadzie wszystkiego, więc z obiadem prostym i szybkim nie powinno być problemu :)


SKŁADNIKI:
  • makaron
  • pieczarki
  • cukinia
  • groszek mrożony
  • papryka zielona
  • rostbef w pieprzu ( szynka)
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • serek topiony
  • ser żółty 
  • jogurt naturalny

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i w paseczki pokrojony rostbef. Kiedy szynka będzie przyrumieniona dorzucić pokrojoną w półplasterki cukinię  i w paseczki zieloną paprykę. Chwilę razem smażyć. Dodać grubo pokrojone pieczarki, smażyć do momentu zrumienienia się, po czym podlać odrobiną wody. Chwilę dusić. Dodać mrożony groszek i serek topiony. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczach i dorzucić do warzyw. Mieszać do momentu rozpuszczenia. Gdyby było za rzadkie można dodać odrobinę mąki.
Sos mieszamy z makaronem i podajemy :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jakiś czas temu podawałam tutaj przepis na moją ukochaną sałatkę- CEZAR.
Nie minęło wiele czasu i znowu wylądowała na Naszych talerzach.
Przepis znajdziecie tu:
A sałatka prezentowała się tak:
 
 
 Po cezarze została mi sałata, więc i z niej zrobiłam dla Nas na dzisiaj pyszną, lekką kolację.




SKŁADNIKI:
  • pierś z kurczaka
  • sałata rzymska  ( ale może być jakakolwiek)
  • marchewka
  • orzechy włoskie
  • parmezan
  • gruszka
  • czerwona cebula
  • musztarda dijon
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
Pierś posolić, opieprzyć, upiec. Pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzu. Na wierzch położyć pokrojoną w plasterki gruszkę i marchewkę. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posikane orzechy. Całość polać sosem przygotowanym z łyżki musztardy, soku z połowy cytryny, soli, pieprzu i oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz