wtorek, 28 czerwca 2016

SAŁATKA Z KURCZAKA I AWOKADO 

Z MALINOWYM SOSEM

PAPRYKA FASZEROWANA BROKUŁEM

CUKINIA FASZEROWANA BULGUREM

Każdy kto ma dziecko wie co oznacza koniec roku szkolnego czy przedszkolnego. Nie kończące się podpisywanie różnych dokumentów, oddawanie czipów, festyny, akademie, przedstawienia.
Praktycznie codziennie jest coś. Nie mogę narzekać, bo to jest słodkie i kochane, ale na takie przyziemne rzeczy jak gotowanie nie starcza już po prostu czasu.
Całe szczęście, że jest już mnóstwo owoców i warzyw, bo można złapać brzoskwinkę czy banana i już jest się po obiedzie ;)..
W takie dni akurat staram się gotować jeszcze lżej niż zazwyczaj, więc królują u Nas głównie warzywa.



SKŁADNIKI:
  • sałata lodowa
  • pierś kurczaka
  • czerwona papryka
  • ogórek wężowy
  • pomidor
  • awokado
  • kiełki rzodkiewki
  • pestki dyni
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • ocet malinowy
  • sól
  • pieprz 
  • chleb tostowy jasny
  • czosnek
Pierś kurczaka solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Grilujemy na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Sałatę rwiemy na kawałki. Z pomidorów wyciągamy gniazda nasienne, miąższ ze skórką kroimy w paseczki. Ogórka w plasterki. Paprykę w kółeczka. Awokado na kawałki. Wszystko układamy na talerzu. Pestki dynia prażymy  na suchej patelni. Chleb kroimy w sporą kostkę i podpiekamy na złoty kolor na patelni z niewielką ilością oliwy i z 2 ząbkami czosnku.
Wszystko układamy na salacie, posypujemy kiełkami i polewamy sosem zrobionym z octu malinowego, miodu i oliwy ( proporcje według uznania).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ogólnie uważam, że wszystkie warzywa można a nawet trzeba faszerować. 
Wiadomo, że najpopularniejsze są oczywiście papryki i cukinie i to właśnie po nie postanowiłam sięgnąć. 




SKŁADNIKI:
  • czerwone papryki
  • ryż 
  • pierś z kurczaka
  • brokuły 
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • papryka słodka w proszku
 Paprykę przekroić wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne. Środek wysmarować odrobiną oliwy. Ryż i brokuły ugotować.  Pierś pokroić na kosteczkę,  marynować 30 min w oliwie połączonej z solą, pieprzem i słodką papryką. Po tym czasie obsmażyć na patelni grillowej. Połączyć z ugotowanym ryżem i pokrojonym brokułem. Doprawić do smaku. Górę posypać startym żółtym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 40 min.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 SKŁADNIKI:
  • cukinie
  • bulgur
  • pomidor świeży
  • pomidor suszony
  • szynka gotowana
  • marchewka
  • cebula
  • cebula dymka
  • lubczyk
  • pomidory w puszce
  • parmezan
  • oliwa z oliwek 
  • zioła prowansalskie
 Bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wyjąć miąższ, pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać, pomidory suszone, świeżę, marchewkę i szynkę drobno pokroić. Wszystko wymieszać z bulgurem, dodać posiekany lubczyk, doprawić do smaku. Nadzieniem wypełnić cukinię, posypać tartym parmezanem.Ułożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i wyłożonego pokrojoną w drobną kosteczkę marchewką i rozgniecionymi , doprawionymi ziołami pomidorami z puszki. Piec w piekarniku ok 1 godziny w temp. 200 st







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz