piątek, 26 maja 2017

SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

MAKARON Z BURACZKAMI 

HAMBURGER ZE SZPARAGAMI I HUMMUSEM

 


SKŁADNIKI:
  • rukola
  • pomidorki cherry
  • czarne oliwki
  • suszone pomidory 
  • ser feta/ bałkański
  • ser z czerwonym pesto
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
Sałatę umyć, wysuszyć, ułożyć na talerzu. Dodać pozostałe składniki i polać sosem zrobionym z oliwy, octu i soku z cytryny.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Przy ostatniej wizycie w Polsce skusiłam się i kupiłam makaron z dodatkiem buraczków.
Buraczków nie było w nich zbyt wiele, ale miał piękny kolor no i zawsze to jednak jakaś odmiana ;).
Jak możecie zauważyć na załączonym powyżej obrazku- po ugotowaniu z czerwonego koloru niewiele zostało.

Pewnie wielu z Was zadało sobie pytanie:
"Ale jak to z buraczkami? Makaron?!
Otóż tak- makaron z buraczkami..I tylko dlatego, że już nadszedł ich czas a nie chciałam wyrzucać :p





SKŁADNIKI:

  • makaron buraczkowy
  • 3 mniejsze buraki
  • 2 małe cukinie
  • suszone pomidory
  • oliwa z oliwek
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • parmezan
Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą ( trochę zostawić), dodać odrobinę oliwy i porządnie wymieszać. Na łyżce oliwy podsmażyć w kostkę  pokrojone buraki, dodać w półplasterki pokrojoną cukinię i paseczki suszonych pomidorów. Doprawić do smaku. Na koniec posypać parmezanem.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podejrzewam, że kogo by ne zapytać, to  na hasło:  "fast food" Odpowie jedno:
HAMBURGER!!!
Ja nie jestem tu wyjątkiem. I chociaż nie robię fast foodów zbyt często to jednak jak już robię, to staram się, żeby było to urozmaicone i w miarę możliwości zdrowe.
Akurat do tych hamburgerów nie użyłam ani wołowiny ani drobiu a karczku, bo w tym samym czasie robiłam faszerowaną paprykę ;)
 




SKŁADNIKI:
  •  bułki do hamburgerów
  • karczek
  • cebula czerwona
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • rukola
  • ser żółty
  • hummus
  • szparagi zielone
  • kilka plasterków boczku
  • majonez
  • musztarda
  • ketchup
  • kolendra  świeża
  • jajko
  • czosnek
  • maggi
  • papryka słodka 
Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, posiekaną kolendrę, cebule i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, maggi i paprykę. Mieszamy i formujemy kotlety, które pieczemy na suchej patelni ( można tez upiec na grillu). Bułki przekroimy na pół. Podgrzewamy w piekarniku lub mikrofalówce z funkcją grilla. Jedną bułkę smarujemy majonezem i musztardą, drugą sporą ilością hummusu. Na wierzch układamy rukolę i  kotlety, na kotlety ser, pomidory, ogórek i cebulę. Na suchej patelni wytapiamy boczek, układamy na bułce posmarowanej majonezem. Na patelni po boczku podsmażyć szparagi, oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na bułce z hummusem. Obydwie drugie połówki bułki posmarować ketchupem, podawać :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz