wtorek, 9 maja 2017

SAŁATKA Z KOZIM SEREM I BURACZKAMI

ZUPA KREM SELEROWO- GRUSZKOWY

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM

ROLADA SEROWA

DOMOWA SZYNKA SUSZONA

MAKARON ORKISZOWY Z PESTO Z NIEDŹWIEDZIEGO CZOSNKU 

SERNIK BEZ SPODU


Jak już zdążyliście zauważyć- sporo się tego nazbierało. Szczerze powiedziawszy to sama nie mogłam uwierzyć,że mam aż tyle zaległości. Codziennie wieczorem mówię sobie, że wpisze, że dodam zdjęcia, ale koniec końców wygląda zawsze podobnie ;).
Zresztą co ja mówię- przecież Wy to dobrze znacie i pewnie macie dokładnie tak samo. 
Całe szczęście, że jest ten facebook i tam możemy na szybko zawsze coś wrzucić.
Gdyby jeszcze ktoś nie wiedział, to znajdziecie nas tu:
Będzie Nam miło jak do Nas zajrzycie i zostawicie miłe słowo ;)


Przechodząc jednak do najważniejszego, czyli potraw, przepisów i zdjęć.
Wiecie, że lubię eksperymentować. Pomysł na tą sałatkę przyszedł dosłownie w sekundę. 
Miałam ochotę dosłownie na wszystko i stwierdziłam, że w zasadzie wszystko będzie z sobą i ładnie wyglądać i dobrze smakować. Powiem jednak, że efekt końcowy zaskoczył jak mnie tak i męża. 
Smak był genialny, a ja będę sobie jeszcze długo pluć w brodę, że nie używałam octu malinowego wcześniej.


SKŁADNIKI:
  •  rukola 
  • 1 duży burak 
  • kozi ser w boczku ( myślę, że bez boczku też będzie ok ;)
  • maliny
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • ocet malinowy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz cytrynowy
Buraka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie.  W kubeczku wymieszać oliwę, ocet balsamiczny i sok z cytryny.  Część umytej i osuszonej rukoli ułożyć na talerzu, na to cienko pokrojonego buraczka, oprószyć solą i pieprzem i skropić sosem. zrobić jeszcze jeną warstwę z rukoli i buraka. Na górze ułożyć pokrojony ser i maliny, skropić octem malinowym.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podejrzewam, że kiedy przeczytaliście że robiłam zupę z gruszką to część z Was popukała się w czoło i stwierdziła, że chyba coś ze mną nie tak.
Ja też tak w pierwszej chwili o sobie pomyślałam, ale z drugiej strony- nie miałam nic do stracenia.
Wiecie co jest najśmieszniejsze w typ przepisie? Wpadłam na niego patrząc na opakowanie gorgonzoli na której była namalowana gruszka...
Dziwne? Dla mnie nie.. Natomiast mnie zdziwił mój mąż, który po pierwszej łyżce zadaje mi pytanie:
- gruszkę tam dałaś?
No tak, dałam i jest, i co? I jest pyszna. 
Mało tego- jak powiedziałam Idze, że tam jest gruszka to radosnym krzykiem ogłosiła, że ona kocha gruszki !!!



SKŁADNIKI:
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 średniej wielkości gruszka
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • gorgonzola
  • słonecznik
W garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojone  w kostkę warzywa i chwilę podsmażamy. Zalewamy wodą i gotujemy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i dalej gotujemy do miękkości. Na koniec wszystko miksujemy i jeszcze ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy słonecznikiem i kosteczkami gorgonzoli.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Roladę szpinakową pierwszy raz spróbowałam ponad 3 lata temu na Świętach Wielkanocnych u nas w domu.Wtedy przyniosła ją moja przyjaciółka Aga.
Od tamtej pory powtarzałam sobie, ze muszę ją koniecznie zrobić. 
Nie powiem- długo to trwało, ale jak już ją zrobiłam to stwierdziłam, że głupia byłam, że czekałam z tym aż tak długo. Okazało się bowiem, że jest ona dziecinnie prosta w wykonaniu.



SKŁADNIKI:
  •  opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 20 dag łososia wędzonego na zimno ( polecam łososia z cytryną i/lub czosnkiem)
  • serek twarogowy kremowy
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • sok z cytryny
  • cebula
Szpinak rozmrozić ( ja zawsze zostawiam na noc). Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać szpinak, doprawić do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, żółtka dodać do szpinaku i wymieszać. Wystudzić. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać szpinak. Równomiernie rozsmarować. Piec przez ok 20 min. w temp. 180 st.  W międzyczasie przygotować serek- przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać. Kiedy szpinak będzie gotowy, przełożyć go na lnianą ściereczkę i zawinąć w rulon- zostawić do ostygnięcia.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rolada serowa chodziła mi długo po głowie. 
Raz, że lubimy ser, dwa- taką roladę można wziąć z sobą do pracy czy na wycieczkę.
Co do nadzienia to myślę, że w zasadzie może znaleźć się w niej wszystko co lubimy.


SKŁADNIKI:
  • ok 50 dag żółtego sera ( najlepiej w plasterkach)
  • 5-6 pieczarek
  • po kawałku żółtej i czerwonej papryki
  • zielona cebulka
  • 2 jajka na twardo
  • 15 dag szynki wędzonej
  • sól
  • pieprz
  • serek twarogowy- 2 łyżki
Ser  poukładać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ( 4x3 plasterki lub 5x3). Włożyć do piekarnika i czekać aż ser się rozpuści i wszystkie części się połączą. Pieczarki pokroić na kawałki, podsmażyć na maśle. Wszystkie pozostałe składniki pokroić w kosteczkę i wymieszać w misce, doprawić do smaku i dodać serek. Wyciągnąć z piekarnika ser, lekko wystudzić. Wyłożyć masę z warzyw i jajek. Ciasno zwinąć w roladę, w folię i włożyć do lodówki.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Powiedzcie mi, kto z Was próbował robić kiedyś domową szynkę?
Ja swoją pierwszą "suszoną" spróbowałam przed tegorocznymi świętami Wielkanocnymi i muszę powiedzieć, że jestem absolutnie zachwycona !! 
Smak jest nieziemski a robi się w zasadzie sama.



SKŁADNIKI:
  • 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • papryka chilli
  • majeranek
  • kolendra
Mięso oczyścić z całego tłuszczu. Umyć, dobrze osuszyć. Obtoczyć porządnie w cukrze. Włożyć do lodówki. Powstały "sok" odlewać. Trzymać w lodówce ok. 24 godzin. Po tym czasie mięso umyć, osuszyć i obtoczyć w soli- bardzo dokładnie. Znowu włożyć na 24 godziny do lodówki.  Wyjąć, wytrzeć z soli, wmasować przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Włożyć do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie wyciągnąć, włożyć do pończochy i powiesić na ok tydzień w przewiewne miejsce.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



MAKARON ORKISZOWY Z PESTO I SZPARAGAMI



SKŁADNIKI:
  • opakowanie makaronu orkiszowego
  • pęczek szparagów
  • 20 dag pomidorków cherry
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • słonecznik
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • parmezan
Czosnek umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować z oliwą z oliwek i słonecznikiem. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zostawiając trochę wody, dodać pesto i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć oczyszczone i pokrojone w kawałki szparagi, chwilę podsmażać. Dodać pokrojone w połówki pomidorki. Wymieszać z makaronem, posypać startym serem.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



SKŁADNIKI:
  • 1 kg twarogu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jeden budyń waniliowy
  • sok z jednej cytryny
  • 20 dag masła
Żółtka oddzielić od białek. W dużej misce rozmiksować na gładką puszystą masę cukier z masłem. Dodać cukier waniliowy, mąkę, sok z cytryny, oraz po jednym żółtku. Cały czas miksując dodawać po łyżce twarogu.  Przelać do mniejszej formy- 24 cm i piec ok 1 godziny w 17- st.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz