czwartek, 19 stycznia 2017





ZUPA KREM Z PIECZAREK

MAKARON Z POMIDORAMI I OLIWKAMI

 

Nie wiem czy wiecie, ale Iga jak je wszystko tak za pieczarkami nie przepada...
Jakoś tak już ma, że nie i i już.
Ma, albo raczej miała, bo oto kilka dni temu stał się cud i moje dziecko mimo ogromnych oporów i swego rodzaju obrzydzenia postanowiła, że jednak spróbuje zupki, ale wiecie- tak tylko troszeczkę, na koniuszku i tylko języczkiem.
Ku mojemu zdziwieniu ( a jeszcze większe zdziwienie mojego dziecka było) okazało się, że zupa jest zjadliwa a nawet więcej- jest pyszna. 
Moja córka dostała jedną miseczkę- zjadła, poprosiła o jeszcze. Nieśmiało przynoszę drugą i za moment już była pusta. Kopara mi opadła jak powiedziała mi, że chce trzecią i... ją zjadła.
Nie mogłam uwierzyć własnym oczom!!
Czasami tak nie wiele trzeba do szczęścia matki ;)



SKŁADNIKI:
  • 1 kg pieczarek
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • masło
  • szczypta kurkumy
  • lubczyk
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • grzanki chleba
  • słodka śmietana 30%
  • 1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, marchewkę i pietruszkę. Dodać pokrojone pieczarki, czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Zalać wodą tyle, żeby warzywa były przykryte. Dodać kurkumę, sól, lubczyk i pieprz. Gotować ok. 20 min. Na koniec wszystko zmiksować, wlać śmietankę, ewentualnie jeszcze doprawić. Na osobnej, suchej patelni upiec kosteczki chleba, żeby zrobiły się grzaneczki. Na tą samą patelnię dodać odrobinę masła i podsmażyć pokrojone w grubsze plasterki pieczarki, lekko posolić. Rozlać do miseczek, dodać grzanki, kilka plasterków pieczarek i pokrojoną natkę pietruszki.








-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Uwielbiam takie dania, które przychodzą Ci nagle do głowy.
Otwierasz szafkę, lodówkę, patrzysz, wyciągasz kilka produktów i już wiesz, że to będzie dobre ;)





 SKŁADNIKI:
  • makaron gruby ( ja użyłam takich nie pełnych świderków- jeszcze z Włoch)
  • pomidory suszone
  • pomidorki cherry
  • zielone oliwki z papryką
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek z chili
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • sól
  • pieprz cytrynowy
 Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać po łyżce jednej i drugiej oliwy. Wrzucić czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory, w połówki świeże pomidorki i w plasterki oliwki. Wszystko chwilę podsmażać. Dodać makaron, dobrze wymieszać. Dodać garść posiekanej natki pietruszki, chwilę razem podgrzewać, doprawić do smaku.
Po przełożeniu na talerz skropić oliwą z oliwek i posypać startym parmezanem.





---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A na koniec tylko mały skrót tego na jaki obiad wybrałyśmy się z Iga ;)


Pani kelnerka nie podejrzewała, że małe dziecko może umieć posługiwać się pałeczkami, więc doniosła widelec...
Cóż..Iga jakoś nie była nim zainteresowana ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz