niedziela, 22 stycznia 2017



SAŁATKA Z MATJASÓW Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

ZUPA POMIDOROWA

SAŁATKA MAKARONOWA

 

 

Kocham ryby. Mogłabym jeść je przy każdej okazji i pod każdą postacią.
Strasznie ubolewam nad tym, że w Czechach nie wszędzie znajdę takie ryby jakie bym chciała i że ich ceny są po prostu koszmarnie drogie.
Ciężko np. znaleźć zwykłe filety śledziowe czy np. matjasy.
Dobrze, że nie jest daleko do granicy i że w zasadzie dosyć często jeździmy do Polski :)
Przyznam szczerze, że długo na mnie czekały takie matjaski w lodówce. 
Na szczęście dzisiaj przyszła ich pora i zrobiłam z nich sałatkę... niby zwykłą, ale nie tak do końca. 
Dodane orzechy włoskie dały im niezwykłego smaku :)
 
 
 
SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie matjsów
  • 1 cebula
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • garść orzechów włoskich
  • ziemniaki ( według uznania)
  • koperek
  • musztarda
  • majonez
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki gotujemy. Wybierzcie te, które są przeznaczone specjalnie do sałatek, bo różnica między zwykłymi jest naprawdę kolosalna. A przecież chcemy, żeby kosteczki były ładne i się nie sklejały.
Matjasy kroimy w paseczki, cebulę drobno siekamy, orzechy kroimy na większe kawałki. Ogóreczki przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Wszystko ze sobą mieszamy, dodajemy sporo koperku, musztardę i majonez. Doprawiamy pieprzem i solą.
Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, żeby smaki miały czas się przegryźć.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Może niektórzy jeszcze pamiętają, jak jakiś czas pisałam, że pomidorówka stała się zupą, którą Iga jest w stanie zjeść w prawie nieograniczonej ilości.
Niedawno naszła ją ochota i KONIECZNIE musiałam ją zrobić.
I cóż przyszło mi począć? O 18 nastawiałam specjalnie rosół, żeby później wyczarować z niego pomidorową :)


SKŁADNIKI:
  • udko z kurczaka
  • porcja rosołowa
  • liść laurowy
  • cebula
  • ziele angielskie
  • pieprz w całości
  • sól
  • szczypta kurkumy
  • lubczyk
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • puszka pomidorów krojonych ( ja użyłam z dodatkiem bazylii)
  • kartonik pomidorów przecieranych
  • odrobina cukru ( jeżeli jest potrzeba)
Do garnka włożyć udko, porcję rosołową, liście laurowe, ziele, pieprz, cebulę i lubczyk Gotować dopóki mięso nie będzie miękkie, wyciągnąć liście i kuleczki. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości. Dodać pomidory w puszce i gotować jeszcze ok. 10 min. Na koniec wlać przecierane pomidory i wszystko zmiksować. Doprawić do smaku.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Co Wam przychodzi jako pierwsze na myśl, kiedy usłyszycie sałatka makaronowa?
Mnie zawsze kojarzyło się to z takim "śmietnikiem"- można tam wrzucić wszystko.
Wiecie jednak co- zazwyczaj wychodzą bardzo dobre i pasują na każdą okazję. 





SKŁADNIKI:

  • makaron ( myślę, że to obojętnie jaki- ważne, żeby był gruby)
  • groszek w puszce
  • kukurydza w puszce
  • rzodkiewka
  • zielona papryka
  • wędzona pierś z indyka
  • majonez
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • ogórek kiszony
  • natka pietruszki
Makaron ugotować tak, aby był bardziej miękki niż al dente ( ale nie rozgotowany). Do miski wsypujemy kukurydzę, groszek, drobno pokrojoną zieloną paprykę, cienko pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę i w paseczki szynkę. Wymieszać z ugotowanym i przelanym zimną wodą makaronem, dodać musztardę, majonez i doprawić do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz