niedziela, 15 stycznia 2017



ZUPA CZOSNKOWA 

LASAGNE


Od momentu przyjazdu do Czech zauroczyło mnie wiele rzeczy. 
Ludzie, przyroda, mnóstwo zabytków, no i oczywiście jedzenie!!
Najbardziej typowe to tzw. vepro-knedlo-zelo ( czyli kawałek wieprzowego mięsa, knedlik i kapusta), svickova ( polędwica w sosie warzywnym podawana z kleksem bitej śmietany, żurawiną i plasterkiem cytryny), oczywiście smażony ser, kotlet wieprzowy z sałatką ziemniaczaną, oczywiście knedliki z kaczuszką, słodkie buchty, rosół z mięsnymi pulpecikami i tzw. cesneczka, czyli zupa czosnkowa.
Czesi tak jak kochają kminek tak samo uwielbiają czosnek!!
I w robieniu zupy czosnkowej są po prostu mistrzami. Ja zupy czosnkowej nigdy nie robiłam ( pomijając Naszą śląską wodzionkę ;) i powiem szczerze, że jak dzisiaj zrobiłam tak się zakochałam!!


SKŁADNIKI:
  • łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 4-6 ziemniaków
  • 2-3 plasterki boczku wędzonego
  • bulion warzywny ( w najgorszym wypadku kostka rosołowa)
  • majeranek
  • żółty ser
  • kilka kromek chleba
  • opcjonalnie pieprz
Cebulę drobno kroimy i szklimy na smalcu. Dodajemy drobno pokrojony boczek i chwilę razem podsmażamy. Zalewamy bulionem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ( ok. 3/4 główki). Jeżeli nie chcecie, żeby męczył Was nieprzyjemny zapach z ust to z każdego ząbka czosnku wyciągnijcie ten zielony ogonek, który jest w środku. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowanie dodajemy resztę czosnku i doprawiamy majerankiem ( ewentualnie pieprzem ;), soli potrzebować raczej nie będziecie). Nas suchej patelni zrobić grzanki z chleba.  Do miseczek czy na talerz ułożyć ser pokrojony w kosteczki i grzanki, zalać gorącą zupą i podawać.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Moją, a raczej Naszą miłość do lasagne już chyba poznaliście. Co prawda nie robię jej zbyt często, ale jak już robię to znika w mgnieniu oka :).
Nawet Nasz mały żarłoczek się zasmakował :).


 SKŁADNIKI:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty
  • 1 l mleka
  • olej
  • mąka
  • masła
  • gałka muszkatołowa
  • makaron lasagne
Na łyżce oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso i podsmażyć. Dodać czosnek i dalej podsmażać. Wlać pomidory, dodać koncentrat. Na koniec doprawić do smaku. W garnku z grubym dnem rozpuścić łyżkę masła, zasypać mąką, dobrze wymieszać. Zalać mlekiem i mieszać do momentu, kiedy nie znikną grudki. Dosypać starty żółty ser, doprawić solą, gałką muszkatołową, białym pieprzem ( ale może być i czarny). Mieszać dopóki wszystko się nie rozpuści.Na dnie naczynia żaroodpornego wylać sos na tyle, żeby całe dno było przykryte. Ułożyć jedną warstwę makaronu. Na górę ułożyć warstwę mięsną, przykryć następną warstwą makaronu, polać sosem ( należy robić to bardzo dokładnie, ponieważ w miejscach nie posmarowanych sosem, makaron może być twardy)., znowu położyć warstwę mięsną, makaron i sos ( robić tak do momentu skończenia składników- u mnie były to tylko po 2 warstwy, ponieważ blacha była duża ;). Wierzch posypać obficie serem. Zapiekać ok 45 min. w temp. 200 st.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz