sobota, 28 stycznia 2017

 

 

KROKIETY Z SEREM I PIECZARKAMI

 PASTA JAJECZNA 

SZYBKA SAŁATKA Z KUSKUSA Z PIECZARKAMI

Odkąd przyjechałam do Czech, a jest to już prawie 10 lat to jakoś tak odeszłam od Naszej polskiej kuchni. Oczywiście wiadomo- smalczykiem, ogóreczkiem czy wędlinką nie pogardzimy. 
Inaczej sprawa się ma, typowych obiadków.
Gołąbków nie jadłam od momentu wyjazdu ( może nie licząc tych ziemniaczanych, które raz zrobiłam), podobnie z ogórkową, schabowymi, żurkami, kapuśniakami i tym wszystkim co mieliśmy co tydzień na stole w Polsce.
Postanowiłam nieco odświeżyć tą Naszą polskość w domu i zrobiłam krokiety.
Niestety ( albo -stety dla mojego męża), nie były ani z mięsem ani z kapustą i grzybami.
Zrobiłam je z pieczarkami i serem. I powiem szczerze, że był to strzał w dziesiątkę.
Już dawno mój mąż nie wychwalał mnie aż tak bardzo :) !!!!!

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:
  • 1 l mleka
  • 3 jajka
  • mąka według potrzeby- ja zawsze daję na oko
  • szczypta soli
NADZIENIE:
  • ser żółty 
  • pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • masło
oprócz tego bułka tarta, 1 jajko i olej.

Mieszamy wszystkie składniki na naleśniki i smażymy cienkie placki. Połowę pieczarek kroimy na kawałki, resztę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko podsmażamy na  łyżce masła. Doprawiamy do smaku, dodajemy drobno pokrojony albo starty na tarce żółty ser. Układamy farsz na naleśnikach i zwijamy. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko, do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Panierujemy. Smażymy na oleju na złoty kolor.




 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pamiętam, że jako dziecko, praktycznie co piątek na śniadanie mieliśmy jakąś pastę.
Albo z makreli, albo ze śledzi w puszce albo z jajek.
Wiadomo, że kiedyś nie było takiego wyboru sałatek i past w sklepach, więc robiło się je w domu i nic ich nie zastąpi- nawet te z najwyższej półki. 
Niestety człowiek jest coraz wygodniejszy i łatwiej mu sięgnąć po gotowe niż zrobić coś samemu w domu.
Trochę mnie to bawi a zarazem smuci jak czasami czytam, że to się nie opłaca, na to nie ma się czasu, to zbyt trudne i czasochłonne...
Możecie mi wierzyć- czasami wystarczy chwila, by wyczarować coś pysznego i pożywnego co nie zrujnuje nam przy okazji budżetu domowego ;)



SKŁADNIKI:
  • 6 jajek
  • 4 ogórki kiszone
  • ser żółty 
  • kawałek czerwonej papryki
  • 6-7 rzodkiewek
  • 1 mała cebulka
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • majonez
Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce. Ser, ogórki, paprykę i cebulę pokroić w drobna kosteczkę. Dodać startą rzodkiewkę, musztardę, majonez, sporą garść koperku, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli pasta będzie za "sucha" to nie trzeba dodawać majonezu- można dodać odrobinę wody z ogórek ;).
Najlepiej smakuje ze świeżym ciemnym pieczywem, posmarowanym masełkiem.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wracając jeszcze do szybkich lub też ekspresowych dań- dziś zrobiłam sałatkę przepyszną, naprawdę świetną w smaku w czasie mniejszym niż 10 min.
Wszystkie składniki są świeże i zdrowe a sałatka nadaje się idealnie, żeby zabrać ją np. do pudełeczka do pracy.



SKŁADNIKI:
  • kuskus 
  • awokado
  • czerwona papryka
  • ogórek wężowy
  • pieczarki
  • kiełki rzodkiewki
  • koperek
  • sól himalajska 
  • pieprz
  • majonez
  • masło
Kuskus zalać wrzątkiem, osolić. Pozostawić do całkowitego wchłonięcia. Ogórek, awokado pokroić na większe kawałki, paprykę w małą kosteczkę. Pieczarki w plasterki grubości ok. 5 mm i podsmażyć na maśle. Kuskus rozdrobnić widelcem, ułożyć na talerzu, zrobić na nim mały kleks z majonezu. Na wierzch ułożyć pokrojone warzywa i pieczarki. Oprószyć pieprzem i solą. Na koniec posypać kiełkami i koperkiem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz