poniedziałek, 26 września 2016



WOŁOWE PULPECIKI Z SOSEM 

ŚLIWKOWO-POMIDOROWYM


Pulpeciki, mielone, karminadle, klopsy...
Zwał jak zwał, ale mięso mielone wiele ma twarzy.
Kiedy wyjątkowo Ci się spieszy i nie chce Ci się stać przy piecu to pulpety są idealne.Ja osobiście najbardziej lubię takie soczyste, które w  powoli duszą się w garnku.
Co prawda teraz takich nie zrobiłam, bo leń ze mnie był nieziemski, ale przez to wpadłam na pomysł zrobienia boskiego ( jak dla mnie) sosu: pomidorowo- śliwkowego !!!
Oczywiście gdybym nie miała pomarszczonych śliwek to też by tego nie było ;)


SKŁADNIKI:
  • 50 dag mięsa wołowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz 
  • maggi
  • zioła prowansalskie
SOS:
  • puszka pomidorów w puszce
  • ok. 20- 30  dag śliwek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • łyżka masła
Do mięsa wbić jajka, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, przyprawić. Dobrze wyrobić mięso i wilgotnymi rękami formować pulpeciki.
SOS: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pokrojone drobno śliwki. Mieszać do chwili aż śliwki będą już miękkie. Dodać pomidory i wszystko jeszcze chwilę gotować. Rozmiksować, doprawić do smaku. Połowę wlać do żaroodpornego naczynia, włożyć pulpeciki i zalać druga połową sosu i piec ok. 30 min w 190 st.
Podawałam z puree ziemniaczanym i gotowanym kalafiorem, który Iga pokochała :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz