piątek, 5 sierpnia 2016



PIECZONA DYNIA
ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z FETĄ
MAKARON Z CUKINIĄ I POMIDORKAMI


Od rana u Nas leje, wieje i jest zimno.. 
W porównaniu z wczorajszym bardzo ciepłym dniem, gdzie temperatura sięgała ponad 30 st. C to te dzisiejsze 20 st. wcale nie są czymś na co miałabym ochotę. 
Człowiek myśli tylko o tym, żeby schować się w domu, i nie wychodzić.
Na szczęście zawsze można sobie poprawić humor dobrym jedzonkiem.
Z risotto sprzed 2 dni zostało mi jeszcze trochę dyni, więc postanowiłam ( pierwszy raz w życiu) ją upiec!! Tak- pierwszy raz w życiu!!
I muszę przyznać, że jest to miłość od pierwszego wejrzenia i już chyba tylko w ten sposób będę ją przygotowywała :)




SKŁADNIKI:
  • dynia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • chilli
  • rozmaryn
Dynię przekroić, wydłubać pestki, obrać ze skórki ( niby się nie zdejmuje, ale ja przy dziecku muszę, bo inaczej by tego nie tknęła ;). Pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą, odrobiną chilli i skropić oliwą. Włożyć do piekarnika. Piec ok 20-30 min w temp. 200st. Na 5 min przed końcem włożyć gałązkę rozmarynu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


BAKŁAŻAN- warzywo, które kocham i mogę jeść codziennie.
Zwany inaczej oberżyną, psianką podłużną, czy też gruszką miłosną.
Charakteryzuje się pięknym ciemnofioletowym kolorem i owalnym, podłużnym kształtem. Pochodzi z Afryki, Arabii i Indii aż po Filipiny. W Polsce uprawiany rzadko- tylko w odpowiednich warunkach
Idealnie nadaje się do faszerowania, zapiekania na pasty i oczywiście na znany chyba wszystkim przysmak grecki- musakę.
Dla mnie najlepszy jest po prostu grilowany z dodatkiem oliwy.



SKŁADNIKI:
  • 2 bakłażany
  • opakowanie sera feta
  • oliwa z oliwek
  • sól
Bakłażana myjemy, suszymy, tniemy wzdłuż na plasterki. Każdy solimy i zostawiamy dopóki nie puści goryczki. Kiedy widzimy, że już się pokryły kropelkami, bierzemy papierowy ręcznik i ścieramy. Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla elektrycznego, delikatnie smarujemy oliwą i układamy plasterki. W międzyczasie fetę kroimy na paseczki. Bakłażana ściągamy z grilla, zostawiamy na chwilę, żeby przestygł. Układamy na każdym plasterku po paseczku fety i zwijamy.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dobry makaron nie jest zły a im mniej dodatków i bardziej prosty tym lepszy. 
Nie trzeba wcale dużej ilości sosów, nie trzeba wielu składników.
Dzisiejszy obiad gotowy był w ciągu dosłownie 20 min. Nie doliczając oczywiście gotowania dodatkowej porcji makaronu dla Igi, bo jej makaronu zawsze mało ;)


SKŁADNIKI:
  • makaron- szerokie wstązki
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 cukinia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • czosnek
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię myjemy i ścinamy ( najlepiej tarką do warzyw) na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1-2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki. Po ok . 1 min wyjmujemy czosnek a na patelnię wrzucamy cukinię i pomidorki. Chwilę smażymy, doprawiamy do smaku. Na talerzy układamy makaron, warzywa, posypujemy startym makaronem.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz