PIECZONA DYNIA
ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z FETĄ
MAKARON Z CUKINIĄ I POMIDORKAMI
Od rana u Nas leje, wieje i jest zimno..
W porównaniu z wczorajszym bardzo ciepłym dniem, gdzie temperatura sięgała ponad 30 st. C to te dzisiejsze 20 st. wcale nie są czymś na co miałabym ochotę.
Człowiek myśli tylko o tym, żeby schować się w domu, i nie wychodzić.
Na szczęście zawsze można sobie poprawić humor dobrym jedzonkiem.
Z risotto sprzed 2 dni zostało mi jeszcze trochę dyni, więc postanowiłam ( pierwszy raz w życiu) ją upiec!! Tak- pierwszy raz w życiu!!
I muszę przyznać, że jest to miłość od pierwszego wejrzenia i już chyba tylko w ten sposób będę ją przygotowywała :)
- dynia
- oliwa z oliwek
- sól
- chilli
- rozmaryn
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BAKŁAŻAN- warzywo, które kocham i mogę jeść codziennie.
Zwany inaczej oberżyną, psianką podłużną, czy też gruszką miłosną.
Charakteryzuje się pięknym ciemnofioletowym kolorem i owalnym, podłużnym kształtem. Pochodzi z Afryki, Arabii i Indii aż po Filipiny. W Polsce uprawiany rzadko- tylko w odpowiednich warunkach
Idealnie nadaje się do faszerowania, zapiekania na pasty i oczywiście na znany chyba wszystkim przysmak grecki- musakę.
Dla mnie najlepszy jest po prostu grilowany z dodatkiem oliwy.
SKŁADNIKI:
- 2 bakłażany
- opakowanie sera feta
- oliwa z oliwek
- sól
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dobry makaron nie jest zły a im mniej dodatków i bardziej prosty tym lepszy.
Nie trzeba wcale dużej ilości sosów, nie trzeba wielu składników.
Dzisiejszy obiad gotowy był w ciągu dosłownie 20 min. Nie doliczając oczywiście gotowania dodatkowej porcji makaronu dla Igi, bo jej makaronu zawsze mało ;)
SKŁADNIKI:
- makaron- szerokie wstązki
- pomidorki koktajlowe
- 1 cukinia
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- parmezan
- czosnek
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz