środa, 1 marca 2017

 

 

SAŁATKA Z MATJASÓW Z BURAKAMI

TORTILLE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

KASZA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

PIEROGI:

-RUSKIE

-Z KASZANKĄ

-Z MIĘSEM

ZUPA OGÓRKOWA


Jak już wspomniałam na Naszym FB- mam przymusowe wolne- od wszystkiego: pracy, odprowadzania dziecka i od gotowania. Ostatni czas był wręcz szalony i naprawdę nie wiedziałam w co ręce włożyć. I pewnie właśnie z tego powodu skończyło si to tak a nie inaczej...
No więc leżę w łóżku i w końcu mam chwilę czasu, żeby tutaj coś napisać. 

Powiem tak- po ostatniej wizycie mojego męża w Polsce jakoś tak mu się zatęskniło za ojczyzną, że  postanowił przywieść pół walizki polskich produktów z których później miałam zrobić "polski tydzień".
Trzeba przyznać, że już dawno tak u Nas w kuchni nie było. Bardzo pracowicie, ale też niesamowicie smacznie co na szczęście nie potwierdził tylko mój mąż i córka, która wiernie mi pomagała, ale też goście z zagranicy, nie przyzwyczajeni do Naszej "kwaśnej" kuchni.




SKŁADNIKI:
  • opakowanie matjasów w oleju
  • 2 małe buraki
  • 1/2 cebuli
  • szklanka zielonej fasolki szparagowej
  • 1 kwaśne jabłko
  • ziemniaki
  • majonez
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • koperek
Ziemniaki ugotować w mundurkach- najlepiej dzień wcześniej. Rano obrać ze skórki, i pokroić w kostkę. Matjasy przekroić wzdłuż na pół i kroić na średniej wielkości kawałki. Cebulę drobno posiekać. Mrożoną fasolkę wystarczy zalać osolonym wrzątkiem i poczekać aż się rozmrożą. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Ugotować, odcedzić. Jabłko umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki a następnie na mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez, musztardę i sporo koperku. Wszystko doprawić do smaku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Jak wiecie- kochamy tortille, wrapy, burrita i nadziewane naleśniki, dlatego jak mój mąż przywiózł wędzonego łososia to od razu wiedziałam co z nim zrobię. 
Z reguły jak robiłam tortille to z mięskiem i na ciepło, tym razem postanowiłam pójść w zupełnie inną stronę i powiem, że był to bardzo dobry pomysł.



SKŁADNIKI:
  • opakowanie wędzonego na zimno łososia
  • pomidor
  • kawałek wężowego ogórka
  • mieszanka sałat
  • cukinia
  • cebula
  • czerwona papryka
  • serek paprykowy typu gerve/almette
  • serek czosnkowy typu gerve/almette
  • sok z cytryny
Cukinie pokroić na półplasterki, zasolić a jak puszczą goryczkę to wytrzeć papierowym ręcznikiem i ugrillować. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.Placki podgrzać na grillu lub w mikrofalówce. Posmarować serkiem. Ułożyć sałatę i resztę składników.Położyć kawałki łososia, skroić sokiem z cytryny, zwinąć i podawać :).





------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


W Czechach kaszy orkiszowej nie widziałam...albo za mało się o to starałam.
Na szczęście jak wspominałam na początku- przyjechała dostawa z Polski.
Przyznać się jednak muszę, że robiłam ją pierwszy raz i muszę powiedzieć, że jestem zachwycona :).
Zrobiłam ja w dwóch wariantach, bo jak zwykle zrobiłam więcej niż moglibyśmy zjeść na jeden raz.



SKŁADNIKI;
  • woreczek kaszy orkiszowej
  • mrożony groszek
  • cukinia
  • fasolka szparagowa
  • wędzona słoninka
  • sól
  • pieprz
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Słoninkę pokroić w małą kosteczkę, wytopić, dodać pokrojoną w kostkę cukinie, dodać groszek i fasolkę szparagową. Wsypać kaszę, dobrze wymieszać, doprawić do smaku ( ale możecie mi wierzyć, że dużo do smaku nie trzeba ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pierogi... Pierogi u Nas uwielbia każdy. A najbardziej mąż, który jakby je miał raz w tygodniu to byłby chyba najszczęśliwszy.. tym razem dałam się przekonać i poszliśmy naprawdę w masową produkcję..Oczywiście nie żałuję, ale byłam lekko wykończona po skończeniu tego wszystkiego.


CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • łyżka  masła albo 3 łyżki oleju
  • sól
Wszystkie składniki zagnieść ;). Cienko rozwałkować i wycinać kółka.


FARSZ RUSKIE:
  • kostka tłustego twarogu
  • ziemniaki
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać twaróg. Ja robię w proporcjach 1:1, ewentualnie z niewielką przewagą ziemniaków.  Na oleju podsmażać cebulkę dopóki nie zrobi się brązowa. W trakcie smażenia lekko ją pocukrować i osolić. Wlać razem z olejem do masy ziemniaczano- twarogowej, dobrze wymieszać, doprawić do smaku.


FARSZ Z MIĘSEM:
  • łopatka wieprzowa
  • boczek gotowany
  • cebula
  • czosnek
  • marchewka
  • seler
  • pietruszka
  • ziele angielskie
  • pieprz w kulkach
  • lubczyk
  • liście laurowe
  • sól
Mięso umyć, pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka, dodać cebulę, czosnek, liście, ziele, pieprz, lubczyk, sól. Gotować ok. 45 min. po tym czasie wyciągnąć warzywa, wszystkie kuleczki i liście. Gotować ok. 30 min. na koniec dodać warzywa i gotować jeszcze ok. 45 min na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyjąc mięso- powinno się wręcz rozpadać. Zmielić w maszynce do mięsa. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i również przepuścić przez maszynkę. Dwie duże cebule dobrze podsmażyć, dodać do mięsa razem z tłuszczem. Wszystko dobrze wymieszać. Dolewać bulion, ale nie za dużo, żeby nie zrobiła się ciapa. Ja dodałam ok. 4 chochle, ale u każdego to może być inna ilość. Doprawiamy do smaku.



FARSZ Z KASZANKĄ:

Co do farszu z kaszanką to tutaj nie ma nic ciężkiego: kaszankę podsmażamy z cebulką, doprawimy i gotowe :)



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zupa ogórkowa... Smak dzieciństwa. Jedna z 3 ulubionych zup robionych prze babcie.
Nie robiłam wieki, dla Igi to był chyba pierwszy raz i na pewno nie ostatni- co sama podkreśla :)
Dla niewtajemniczonych muszę powiedzieć, że w Czechach w ogóle o takiej zupie nie słyszeli..
Ba... oni nawet nie mają ogórków koszonych..
Mają swoje tzw. sterilowane i te w ogóle Naszych nie przypominają.
Na szczęście dla wszystkich mieszkających w Czechach ratunkiem stała się pewna duża sieć hipermarketów, która ma w swojej ofercie kiszone ogórki prosto z Jaworzna.
Wiadomo- co swojskie to swojskie, ale jak komuś zabraknie to naprawdę są ok :)


SKŁADNIKI:
  • bulion z wszystkimi warzywami
  • śmietana 12 %
  • koperek
  • ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • mąka
  • ziemniaki
Podstawą jest oczywiście dobry bulion. Mnie on został z mięsa do pierogów, więc o tyle już miałam mniej pracy. Wszystkie warzywa należy wyjąć, bulion przecedzić. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować, odcedzić, wsypać do garna z bulionem. Wszystkie marchewki, selery i pietruszki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do bulionu. Ogórki zetrzeć na tarce i też dodać do zupy. Wlać wodę z ogórek. Śmietanę ( duży kubeczek) zmieszać z mąką i wlać do zupy. Doprawić do smaku, wsypać dużo koperku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz