niedziela, 26 marca 2017


SAŁATKA WIOSENNA Z BROKUŁEM

SAŁATKA Z MATJASÓW Z MIĘTĄ 

PASTA JAJECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

MAKARON Z ANCHOIS 

Za oknami wiosna w pełni. Ptaki ćwierkają od rana do wieczora, słońce coraz mocniej przygrzewa, drzewa się zielenią. Jednym słowem chce się żyć i chce się sięgać po coraz więcej warzyw i owoców i poczuć tę wiosnę w swojej kuchni...
Nam w kuchni też coraz bardziej się zieleni- mamy coraz więcej doniczek z ziółkami i coraz częściej sięgamy po takie typowo wiosenne składniki ;).
Całe szczęście, że wszyscy lubimy warzywa i nawet jak matka coś wymyśli i poda to jednak każdy zje ze smakiem.




 SKŁADNIKI:
  • 2 brokuły 
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • kawałek ogórka wężowego
  • słonecznik
  • koperek
  • pieprz
  • chili
  • kolendra
  • sól
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • czosnek
Brokuły ugotować na pół miękko, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, podzielić na ósemki, pomidory pokroić tak samo. Ogórki pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać jogurt naturalny z łyżką majonezu, dodać pieprz, kolendrę chili, sól oraz sporą garść posiekanego koperku. Do miski ułożyć warzywa, poukładać jajko, polać sosem.  Na suchej patelni uprażyć słonecznik. posypać sałatkę. Udekorować koperkiem. Można dodać pokrojoną w kostkę ser feta ( ja miałam taki zamiar, ale zapomniałam dodać ;).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Jak już zdążyliście zauważyć- bardzo lubimy matjasy. Już nie raz robiłam jakieś sałatki, ale za każdym razem staram się zrobić ją w trochę inny sposób. Tym razem brałam wszystko jak leci... łącznie z gałązką mięty. Dobry pomysł? Okazało się, że tak ;)...
Oczywiście wszystko w umiarze ;)





SKŁADNIKI:
  • opakowanie matjasów
  • 1 duża marchewka
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • szklanka mrożonego groszku
  • 3-4 ogórki kiszone
  • ziemniaki
  • koperek
  • pieprz
  • łyżka sosu tatarskiego
  • mięta
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. matjasy pokroić na średniej wielkości kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Groszek zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 10 min. Odcedzić.Ostudzone ziemniaki, jabłko i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Dodać groszek, sos tatarski, doprawić do smaku. Wsypać sporą ilość posiekanego koperku i kilka listków posiekanej mięty. Z miętą należy uważać, żeby za bardzo ne przebiła smaku samej sałatki.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Jeszcze kilka miesięcy temu w uszach każdego z nas brzmiała piosenka: "coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... I nie zdziwi Was chyba fakt, że za niedługo znowu mamy święta, tylko z tym, że będą one bardziej z jajami ;)
Dlatego też natchnęło mnie na pastę jajeczną, której na pewno nie zbraknie na Naszym świątecznym stole.



SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 15 dag żółtego sera
  • 5-6 rzodkiewek
  • kilka suszonych pomidorów
  • zielona cebulka
  • pieprz
  • sól
  • sos tatarski
Jajka ugotować na twardo. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć rzodkiewkę, ser i jajko. Pomidory bardzo drobno pokroić, cebulę posiekać. Doprawić do smaku, dodać sos tatarski. Wszystko dokładnie wymieszać.



Oczywiście do sałatki można zamiast sosu tatarskiego dodać majonez. 
Ja nie miałam wyboru, bo niestety majonez "wyszedł" ;) i jedyne co mi pozostało to właśnie sos.

================================================================

Ostatni przepis, jakim chciałam się z Wami podzielić to makaron z anchois.
Zdjęcia niestety nie mam, ale na pewno jeszcze nie raz go zrobię, więc nic straconego a naprawdę warto go zrobić, bo smak jest nieziemski.


SKŁADNIKI:
  • makaron spaghetti
  • kilka filecików anchois
  • suszone pomidory
  • duży pęczek zielonej pietruszki
  • parmezan
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
Makaron ugotować al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony w plasterki czosnek. Do tego dorzucić suszone pomidorki pokrojone w kosteczkę i na koniec posiekane fileciki. Chwilę podgrzewać, dodać posiekaną natkę  pietruszki, wymieszać. Makaron odcedzić, zostawiając w garnku odrobinę wody, dodać warzywa z patelni, wszystko wymieszać. Nakładać na talerze, skropić oliwą z oliwek, oprószyć grubo mielonym pieprzem i dodać tarty parmezan.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz