SAŁATKA WIOSENNA Z BROKUŁEM
SAŁATKA Z MATJASÓW Z MIĘTĄ
PASTA JAJECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
MAKARON Z ANCHOIS
Za oknami wiosna w pełni. Ptaki ćwierkają od rana do wieczora, słońce coraz mocniej przygrzewa, drzewa się zielenią. Jednym słowem chce się żyć i chce się sięgać po coraz więcej warzyw i owoców i poczuć tę wiosnę w swojej kuchni...
Nam w kuchni też coraz bardziej się zieleni- mamy coraz więcej doniczek z ziółkami i coraz częściej sięgamy po takie typowo wiosenne składniki ;).
Całe szczęście, że wszyscy lubimy warzywa i nawet jak matka coś wymyśli i poda to jednak każdy zje ze smakiem.
SKŁADNIKI:
- 2 brokuły
- 4 jajka
- 2 pomidory
- kawałek ogórka wężowego
- słonecznik
- koperek
- pieprz
- chili
- kolendra
- sól
- majonez
- jogurt naturalny
- czosnek
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak już zdążyliście zauważyć- bardzo lubimy matjasy. Już nie raz robiłam jakieś sałatki, ale za każdym razem staram się zrobić ją w trochę inny sposób. Tym razem brałam wszystko jak leci... łącznie z gałązką mięty. Dobry pomysł? Okazało się, że tak ;)...
Oczywiście wszystko w umiarze ;)
Oczywiście wszystko w umiarze ;)
SKŁADNIKI:
- opakowanie matjasów
- 1 duża marchewka
- 1 duże jabłko
- 1 cebula
- szklanka mrożonego groszku
- 3-4 ogórki kiszone
- ziemniaki
- koperek
- pieprz
- łyżka sosu tatarskiego
- mięta
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeszcze kilka miesięcy temu w uszach każdego z nas brzmiała piosenka: "coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... I nie zdziwi Was chyba fakt, że za niedługo znowu mamy święta, tylko z tym, że będą one bardziej z jajami ;)
Dlatego też natchnęło mnie na pastę jajeczną, której na pewno nie zbraknie na Naszym świątecznym stole.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 15 dag żółtego sera
- 5-6 rzodkiewek
- kilka suszonych pomidorów
- zielona cebulka
- pieprz
- sól
- sos tatarski
Oczywiście do sałatki można zamiast sosu tatarskiego dodać majonez.
Ja nie miałam wyboru, bo niestety majonez "wyszedł" ;) i jedyne co mi pozostało to właśnie sos.
================================================================
Ostatni przepis, jakim chciałam się z Wami podzielić to makaron z anchois.
Zdjęcia niestety nie mam, ale na pewno jeszcze nie raz go zrobię, więc nic straconego a naprawdę warto go zrobić, bo smak jest nieziemski.
SKŁADNIKI:
- makaron spaghetti
- kilka filecików anchois
- suszone pomidory
- duży pęczek zielonej pietruszki
- parmezan
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz