sobota, 3 grudnia 2016

KRUCHE CIASTECZKA

Kiedy mam zrobić ciasteczka, to robię tylko z jednego, wypróbowanego przepisu.
Przepisu, który kiedyś dała mi babcia, który jest szybki i który zawsze wychodzi.
Malo tego!! Przepis ten możesz modyfikować w zasadzie bez końca.
W zeszłym roku zrobiłam kilka wersji kolorystycznych, można dodać kakao, można dodać skórkę z cytryny czy pomarańczy- kombinacji znajdzie się wiele.

Oczywiście dzisiaj tylko przepis i kilka zdjęć jak to u Nas wyglądało, ale myślę, że w przeciągu kilku dni będą również zdjęcia już udekorowanych :)
Składniki podaje i w gramach i na szklanki- żeby było jeszcze prościej.
Od razu mówię- ja jeżeli wiem, że i tak będę zdobiła ciasteczka np. czekoladą to daję mniej cukru ( i tak właśnie jest w przepisie ;)




SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki ( 2 szklanki)
  • 200 g masła ( 3/4 kostki, 1 szklanka)
  • 100 g cukru pudru ( 0,5 szklanki )
  • 3 ugotowane żółtka
 Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Zawinąć w folę spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Ewentualnie można do zamrażarki na ok 20- 30 min. Wyciągnąć, rozwałkować i wyciąć ulubione kształty. Piec ok. 10 min w 180 st.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz